Олешинська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Хмельницької громади

Управлінням соціального захисту населення було затверджено новий порядок забезпечення дитини при народженні одноразовою натуральною допомогою «пакунок малюка» за рахунок коштів державного бюджету.

Управління соціального захисту населення Хмельницької районної державної адміністрації інформує, що набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 3 березня 2020 р. № 172 «Деякі питання забезпечення дитини при народженні одноразовою натуральною допомогою “пакунок малюка”», а саме затверджено новий Порядок забезпечення дитини при народженні одноразовою натуральною допомогою «пакунок малюка» за рахунок коштів державного бюджету (надалі Порядок).

«Пакунок малюка» є одноразовою, безоплатною, безповоротною, адресною соціальною допомогою сім’ям, у яких народилася дитина, у разі відсутності матері/батька – родичам, опікунам, прийомним батькам, батькам-вихователям або патронатним вихователям новонародженої дитини.
Право на його отримання мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах, а також особи, яких визнано в Україні біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, що народили дитину. «Пакунок малюка» надається на кожну новонароджену дитину.

«Пакунок малюка» не надається у разі:

- відмови від новонародженої дитини у закладі охорони здоров’я;

- відбування матір’ю покарання у місцях позбавлення волі та подальшого перебування новонародженої дитини в будинку дитини при установі виконання покарань;

- смерті новонародженої дитини в закладі охорони здоров’я.

«Пакунок малюка» видається його отримувачу при народженні дитини у закладі охорони здоров’я - пологовому будинку.  У разі відсутності в закладі охорони здоров’я «пакунку малюка» на день виписки новонародженої дитини, видається довідка про те, що «пакунок малюка» в закладі охорони здоров’я не видано. В такому випадку забезпечення отримувача «пакунком малюка» здійснюється місцевим структурним підрозділом з питань соціального захисту населення за місцем проживання/перебування новонародженої дитини на підставі заяви отримувача, поданої у паперовій або електронній формі до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем проживання/перебування новонародженої дитини  не пізніше ніж через 60 календарних днів з дати народження дитини  та довідки про неотримання «пакунку малюка» в закладі охорони здоров’я. 
Вартість одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» як і раніше становить не більш як 5 тис.грн.

Комплектування «пакунку малюка» здійснюється згідно з переліком дитячих товарів для комплектування одноразової натуральної допомоги, затвердженим Міністерством соціальної політики України.

Важливим залишається той факт, що отримання «пакунку малюка» не тягне за собою зміни розміру допомоги при народженні дитини та те, що вартість отриманого «пакунку малюка» не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги  та соціальних послуг, що надаються відповідно до законодавства.

За більш детальною інформацією необхідно звертатися до управління соціального захисту населення за телефоном (0382)77-34-50, письмові звернення надсилати за адресою: м. Хмельнцький, вул. Тернопільська 4, індекс 29018 або за допомогою засобів електронного звернення (електронна адреса  6816uszn@km-rda.gov.ua). 

Постановою передбачено, що строк виплати:

- державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям;

- допомоги на дітей одиноким матерям;

- допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;

- щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею;

- тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме;

- щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття
витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг;

- тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату (далі - державна соціальна допомога), яку було призначено раніше, продовжується на період карантину та на один місяць після дати його відміни та виплачується за повний місяць без звернення особи до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.

Строк звернення за призначенням державної допомоги сім’ям з дітьми, державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, продовжується на період карантину та один місяць після дати його відміни.

У разі коли отримувачами державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю пропущено строк переогляду, виплата таких видів допомоги не зупиняється до закінчення строку дії карантину з подальшим проведенням перерахунку розміру виплаченої допомоги на підставі результатів переогляду та заяви отримувачів або їх батьків чи інших законних представників.

Даною постановою встановлено, що заява та документи, необхідні для призначення державної соціальної допомоги, державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю можуть бути надіслані поштою.

Орган соціального захисту населення протягом одного місяця після відміни карантину проводить перерахунок розміру виплаченої державної соціальної допомоги та державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю на підставі поданої особою або її законним представником заяви та необхідних документів.

ВАЖЛИВО! Особам, які з певних причин не звертатимуться або не матимуть право на призначення цих допомог на наступний період, просимо повідомити управління праці соціального захисту населення з метою уникнення нарахування надміру нарахованих коштів.

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ! Особи, яким виплачується державна соціальна допомога, зобов'язані інформувати управління праці та соціального захисту населення про зміну всіх обставин, які впливають на визначення права та розміру допомоги, шляхом надсилання письмового звернення за адресою: м. Хмельнцький, вул. Тернопільська 4, індекс 29018 та за допомогою засобів електронного звернення (електронна адреса 6816uszn@km-rda.gov.ua) і телефонного зв'язку за телефоном (0382)67-54-58.

Також зазначаємо, що у випадку неповідомлення отримувачем соціальної допомоги про зміну всіх обставини, які впливають на визначення права та розміру допомоги сума надміру виплаченої соціальної допомоги повертається на вимогу управління. У разі відмови громадянина добровільно повернути суму надміру перерахованої соціальної допомоги питання про її примусове стягнення вирішується в судовому порядку.
 



« повернутися до списку новин