Олешинська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Хмельницької громади

Усе, що відомо про коронавірус: шляхи передачі, симптоми, лікування, профілактика

Коронавірус: симптоми
Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності (European Centre for Disease Prevention and Control) називає такі симптоми, характерні для захворювання на китайський коронавірус:

висока температура
кашель
утруднене дихання
біль у м'язах
відчуття втоми


Американські та китайські вчені у своєму дослідженні дійшли висновку, що ще двома симптомами можуть бути нудота та діарея. Вони виявляються приблизно у 10% тих, хто захворів, однак передують іншим симптомам на 1-2 доби. Китайські вчені та МОЗ також зазначають можливість розвитку кон’юктивіту. Загалом же, зазначають дослідники, симптоми схожі на ті, що викликає вірус грипу.

Люди похилого віку із хронічними захворюваннями більш схильні до ризику розвитку важких ускладнень.

Коронавірус: лікування
Особливого лікування коронавірусу немає – у цьому випадку воно симптоматичне.

Лікарі, що працюють у Таїланді, три тижні тому почали експерименти із комбінуванням кількох препаратів: великі дози протигрипозного засобу «Озельтамівір» (Oseltamivir), ліками «Лопімнавір» (Lopinavir) і «Ритонавір» (Ritonavir), що застосовуються для лікування СНІДу. Після цих експериментів коронавірус у Китаї тиждень тому почали лікувати противірусним препаратом «Абідолом». Препарат увійшов у шосту версію попереднього плану лікування Covid-2019 разом із хлорохінфосфатом і «Рибавірином» у комбінації з інтерфероном або лопінавіром/ритонавіром.

Коронавірус. Профілактика
Одним із обов’язкових профілактичних заходів у окремих містах Китаю стала заборона виходити з дому без захисних масок. Тим часом ефективність цього методу профілактики в усьому світі викликає дискусії. ВООЗ не включила носіння масок до свого переліку профілактичних заходів із запобігання зараженню коронавірусом. «Маски можуть бути корисними для зменшення розповсюдження вірусів від того, хто нездужає, кашляє і чхає. Чи захищає маска здорову людину – залежить від типу маски, ступеня її прилягання до тіла, зміни маски через певні інтервали», – зазначила викладач Університетського коледжу Лондона Наталі Макдермотт. «Ефективність масок дуже відносна. Їх носити мають люди, які погано почуваються. Якоюсь мірою маска може бути виправдана для людей, які піклуються про хворого, але розумієте, якщо хворий не чхає і не кашляє, коли поруч із ним інша людина, то носити маску здоровому сенсу немає. Якщо ж хворий кашляє, то маска навряд чи вбереже», – зауважив у коментарі «Главкому» головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойка. 

Коронавірус: шляхи передачі
За даними Міністерства охорони здоров’я, на сьогодні достеменно відомо, що вірус передається повітряно-крапельним шляхом від людини до людини. Американські та китайські вчені також припускають, що 2019-nCoV поширюється через фекалії, а отже, можлива передача його по каналізації. Такий випадок трапився у Гонконзі. 

Повний текст читайте тут: https://glavcom.ua/country/health/vse-shcho-vidomo-pro-koronavirus-brshlyahi-peredachi-simptomi-likuvannya-profilaktika-662003.html



« повернутися до списку новин