Олешинська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Хмельницької громади

Правила купання на Водохреща

 На Хрещення Господнє пірнають в ополонку. Але тут треба дотримуватися певних норм поведінки. Насамперед слід ознайомитися із протипоказаннями до купання в ополонці. А це - серцево-судинні захворювання, запалення нирок, хвороби дихальних шляхів і бронхо-легеневої системи, гінекологічні захворювання, епілепсія, алергія на холод, проблеми зі щитовидною залозою.  Коли ж здоров’я не стоїть на заваді водним процедурам, ретельно підготуйтеся до свята.

    Готувати організм до холоду треба було б хоча б за тиждень. Перші дні можна просто виходити на кілька секунд на холодний балкон, потім додати обтирання змоченим у холодній воді рушником і нарешті - обливання крижаною водою з душу чи відра.

    "Перед зануренням в ополонку за дві години ситно поїжте - організму потрібні ресурси для обігріву. Але в жодному разі не заходьте у воду в стані алкогольного сп’яніння, - наголошують рятувальники. - Візьміть із собою ковдру чи рушник, на який можна встати при роздяганні, та додаткові рушники для того, аби добре витертися після купання. Бажано, щоб одяг був максимально зручним і ви могли швидко одягтися після виходу на берег."

    Перед заходом у воду зробіть зарядку, побігайте і пострибайте, аби розігріти тіло. Для занурення обов’язково вибирайте ополонку, де є обладнаний спуск до води, щоб не підсковзнутися і щоб можна було легко та швидко вийти з крижаної води. Пам’ятайте, що купатися слід виключно в присутності медичної та рятувальної служби.

    Заходьте у воду в середньому темпі. Якщо йти занадто повільно, можна встигнути серйозно обморозитися, якщо дуже швидко - це може викликати різкий підйом тискуЗадля власної безпеки не стрибайте і не пірнайте різко у воду. Коли зайдете по коліна, вмийтеся і продовжуйте занурення. Водночас стежте за тим, аби дітлахи не купалися у холодній воді без нагляду дорослих.

    Пам’ятайте, що перебувати у крижаній воді можна не більше 10 секунд - трьох занурень цілком достатньо. Після виходу відразу розітріться рушником, тепло одягніться і випийте теплого чаю.



« повернутися до списку новин