Олешинська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Хмельницької громади

Амброзія - загроза екології міста та шляхи вирішення проблеми

Амброзія полинолиста - різновид карантинного бур'яну.

Відповідно до закону про захист довкілля, рослина є най небезпечнішим видом бур'янів для людини. Створює небезпеку для довкілля шляхом стрімкого засмічення вулиць міста, при-будинкових територій, соціальних та житлової зон, парків, узбічь доріг, берегів річок тощо.

Рослина виростає до 2 метрів, проникає корінням до 4 метрів, виснажує та осушує грунт (тонна сухої речовини рослини вбирає 950 тон води).

Найбільшу небезпеку становить через стрімке поширення (рослина може плодити до 100 000 зерен), генерує багато пилку, який провокує розвиток хронічних невиліковних хвороб (полінози, астматичні приступи) у дорослих та дітей. З 2017 року проблема набула гострого соціального характеру.

Започатковані державні та місцеві програми щодо протидії.

В Україні створена достатня законодавча база де описано порядок щодо боротьби з бур'янами у містах. Через культурні особливості та економічний занепад, увага до негативних наслідків залишалась на низькому рівні.

Найбільш поширені методи боротьби є традиційні сезонні покоси, адже у містах заборонено використання отруйних сільськогосподарських хімікатів.

Враховуючи особливості поведінки рослини, активну вегетацію після опадів, високу живучість - хімічний спосіб залишається самим дієвим і економічно рентабельним.

Компанія ТОВ "Укрбішофіт" пропонуює вже готові для рішення проблеми розповсюдеження небезпечних видів бур'янів. Посилання на офіційну пропозицію від виробника:

https://rada.info/upload/users_files/04403769/69513964b881026c39c0bc924a2980fe.pdf
 



« повернутися до списку новин