Олешинська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Хмельницької громади

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО БОТУЛІЗМ

Ботулізм існує стільки, скільки і людство. Ця хвороба приносила страждання і навіть вбивала людей у всьому світі. Спалахи епідемії ботулізму були зафіксовані практично у всіх країнах Європи.

Хвороба вражала не тільки бідняків, які не дотримувалися банальні правила гігієни, а й людей заможних. Це пояснювалося природою появи бактерій. Основний носій – резервуар ботулізму – організм тварин, риб, птахів і самої людини. Тому вживання в їжу погано приготованих продуктів відразу викликало сильне отруєння і розвиток цієї хвороби. Відомо, що ботулізм не є заразним інфекційним захворюванням.

І сьогодні, як і кілька століть тому, проблема ботулізму актуальна. Хоча медичні технології зробили величезний крок вперед – захворювання повністю описано в медичній літературі, знайдені ліки від ботулізму, але недуга знову і знову вражає цілі сім'ї, не шкодуючи ні дорослих, ні дітей, ні навіть новонароджених.

БОТУЛІЗМ – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Він у 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії.

Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки по здуттю банок, пов’язаному з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. Іноді смак, запах і вигляд продукту можуть не змінюватися.

Ботулізм – хвороба «брудних рук». Збудник ботулізму може викликати у людини 4 видів захворювання з 8 існуючих і відомих на сьогодні. Бактерія живе скрізь. Ґрунт, вода, кишечник тварин, риб і навіть людей – улюблені місця їх скупчення. Тепле і вологе середовище провокує посилене зростання кількості бактерій, які викликають найпотужнішу інтоксикацію організму. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до таких наслідків, як параліч, пневмонія і навіть смерть хворого.

Збудники ботулізму можуть існувати тільки в безкисневому середовищі. Консервація є якраз найсприятливішим середовищем для розмноження бактерій. В цих умовах мікроби підтримують свою життєдіяльність і виробляють отруту. Найбільшою загрозою для здоров'я людини є домашні консерви, а не продукти, вироблені промисловим способом, як може здатися спочатку. Крім того, збудники хвороби накопичуються в банці з консервантом не скрізь, а гніздами. Ось чому одні люди, які вживали продукт з однієї банки, захворіють на ботулізм, а інші – ні.

Однак не тільки консерви несуть смертельну небезпеку. В історії медицини були зафіксовані спалахи хвороби після вживання в їжу самостійно приготовленої кров'яної ковбаси та копченої риби. Лікарі зробили небезпідставне припущення, яке потім підтвердилося науково і практично, що саме продукти, приготовлені в домашніх, а не в технічних умовах, найчастіше викликають ботулізм.
Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого. Зазвичай захворювання починається раптово. У людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті. Турбує «туман», роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість. Відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі та погіршується ковтання їжі. При тяжкому перебігу захворювання вода і рідка їжа можуть виливатися через ніс. У людини змінюються тембр і висота голосу. Дихання поверхневе, зіниці розширені, обличчя схоже на маску. Виникає параліч мускулатури. У 20% хворих смерть настигає від паралічу дихання, причому хворий не втрачає пам’яті. Якщо виникає порушення зору, особливо після вживання консервованих або інших «небезпечних» продуктів, потрібно відразу ж викликати бригаду екстреної медичної допомоги. Адже при цьому захворюванні стан хворого може різко погіршитися в першу ж добу після зараження, що може призвести до його смерті. Якщо підозрілу їжу їли інші люди, слід з’ясувати, чи не з’явилися в них які-небудь ознаки хвороби. Одужання пацієнтів при цій хворобі відбувається повільно. Деякі ознаки хвороби можуть зберігатися протягом кількох місяців.

Так як ботулізм дуже серйозне захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призводити до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично неможна. Однак до приїзду бригади медичних працівників необхідно провести заходи, які сприятимуть зниженню концентрації токсинів в організмі людини.

Найефективнішим способом детоксикації в домашніх умовах залишаються клізми і промивання шлунка. Перед застосуванням клізми дайте хворому воду з розчиненою в ній харчовою содою. Це дозволить уникнути зневоднення, а також зберегти нормальну мікрофлору шлунка і кишківника при очищенні, допоможе вивести токсини, які утворяться. У цей час приготуйте розчин для клізми. У кип'яченій воді розчиніть марганцівку до отримання світло-рожевої рідини або приготуйте відвар антисептичних трав, наприклад, ромашки або шавлії. Також хворому для очищення шлунку дають пити сольове проносне.

Враховуючи важкий характер перебігу хвороби та можливі наслідки, краще проводити заходи щодо профілактики ботулізму, головними із яких є:

- не купувати консервовані продукти домашнього приготування;

- не робити самостійно консерви з м’яса, риби і грибів;

- відмовитися від вживання напівпросмажених стейків, м'яса з кров'ю, копченої та свіжої риби;

- дотримуватися чистоти при обробці продуктів для консервування і не використовувати зіпсовані овочі та фрукти;

- піддавати тепловій обробці банки і кришки в обов’язковому порядку;

- зберігати домашні консерви при температурі від +2 до +6оС;

- знищувати «бомбажні» (вздуті) банки; 

- не вживати домашні консервовані продукти, приготовлені знайомими.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до найближчого лікувально-профілактичного закладу.

Пам’ятайте! Хворобу легше попередити, ніж її лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Інформує Хмельницьке районне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області



« повернутися до списку новин