Олешинська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Хмельницької громади

Профілактика кору

Кір - це висококонтагіозне (надзвичайно заразне) гостре вірусне захворювання. Вірус дуже швидко поширюється – він передається при розмові, кашлі, чханні чи будь-якому тісному контакті з хворим.

В основному кором хворіють не щеплені діти, що відвідують дитячі заклади. Підлітки й дорослі, що раніше не хворіли кором, та не отримали вакцину проти цієї недуги.

Джерелом інфекції є хвора людина з моменту появи перших ознак хвороби до п'ятого дня від початку висипань. Інкубаційний період від 7до17 днів.

Вірус кору дуже летючий - з потоком повітря він може попадати в сусідні приміщення й навіть на інші поверхи будинку через вікна, вентиляцію, замкові щілини, - тому заразитися можна, просто перебуваючи в одному будинку із хворим. При цьому вірус швидко гине в зовнішньому середовищі, тому поширення інфекції через предмети ( постільну білизну, одяг, іграшки), а також через третіх осіб, що контактували із хворим, практично неможливо.

У людини, що перехворіла кором, на все життя зберігається імунітет до цієї інфекції - випадки повторних захворювань одиничні.

Діти до 6 місяців, що особливо перебувають на грудному вигодовуванні, хворіють на кір украй рідко.

Нагадую Вам, що єдиним надійним захистом від захворювання є профілактичні щеплення, які проводяться відповідно до Національного календаря. Вакцинацію проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинація - у шість років. Імунізація проти кору також проводиться раніше не щепленим підліткам, що й не хворіли кором, у віці 15-17 років і дорослим у віці до 35 років.
 



« повернутися до списку новин