Олешинська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Хмельницької громади

На Хмельниччині відбулось засідання Ради регіонального розвитку

Вчора голова Олешинської сільської ради Віталій Осядлий прийняв участь у засіданні Ради регіонального розвитку.

Засіданні Ради регіонального розвитку з робочим візитом до Хмельниччини відвідав Президент України Порошенко Петро Олексійович.

«Децентралізації прокладає собі шлях. Про це свідчать і перші результати, і готовність присутніх тут людей працювати заради змін у житті громад і всієї України», - сказав Президент Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку Хмельницької області.

Він особливо відзначив, що незважаючи на війну, люди всюди мають побачити реальні і практичні результати реформ: «Люди мають самі стати творцями змін».

Петро Порошенко нагадав, що тепер у зведеному бюджеті частка місцевих бюджетів становить 51%, державного бюджету – 49%. Він особливо підкреслив що лише необхідність витрат на оборону не дає далі змінювати це співвідношення на користь місцевих бюджетів.

За його словами, зміна співвідношення при формуванні бюджетів на користь громад дала можливість їм самостійно активно вирішувати багато своїх проблем. «Вони не просто латають дорогу, вони не просто утеплюють фасад, бо їм дали гроші. Мені подобається, що в громадах є слово «візія», вони бачать перспективу, створюють стратегії», - додав Президент.

«Ніхто краще за вас не знає, де потрібна школа, де потрібна лікарня, де має бути відремонтовано дитячий садок, де зробити освітлення, де побудувати місцеву дорогу, а де, спільно з коштами Державного фонду регіонального розвитку чи дорожнього фонду побудувати і дорогу обласного чи державного значення», - зауважив Глава держави.

Він додав, що найактивніші громади вже все це роблять, в тому числі і на Хмельниччині. «Хмельницька область залучає інвестиції, щоб створити робочі місця. За чотири роки створено понад 40 тис. робочих місць. В області працює 230 підприємств з іноземним капіталом із 35 країн світу», - підкреслив Президент.

Петро Порошенко також зазначив, що понад 50% інвестицій надходить на Хмельниччину із країн ЄС. Експорт товарів до Європи у 2018 році збільшився на 37% порівняно з попереднім роком. Також в області готують нові площадки для інвесторів у формі індустріальних парків «Хмельницький» і «Славута».

Гарант Держави під час Ради регіонального розвитку на Хмельниччині вкотре наголосив, що бідність є ворогом і перешкодою у побудові успішної і заможної України.

«Добре знаємо, що багато людей у нас живуть дуже бідно. І тепер, коли економіка знову на підйомі – моя програма, мій план подолання бідності став абсолютно чітким і розрахованим проектом», - наголосив Президент.

Глава держави зауважив, що в першу чергу, це буде стосуватися пенсіонерів. Кроки по боротьбі з бідністю будуть включати індексацію пенсій. «Було прийнято в 2017 році необхідне законодавство, і понад 306 тис. пенсіонерів в Хмельницькій області в березні вже отримали підвищення індексованих пенсій. Ми знаємо, що це мало. Але до цього це не робилось, і це перший удар по бідності», - наголосив Президент.

Другим кроком у боротьбі з бідністю стануть додаткові виплати протягом березня-квітня по 1205 грн. пенсіонерам з мінімальною пенсією. «Вони не винні, вони працювали так само 20, 25, 30 років прибиральницями, санітарками і база (для розрахунку пенсії – ред.) була низькою – всі пам’ятають, яка була зарплата. І тепер вони мають право на мінімальну пенсію, але і мають право на другий крок», - сказав Глава держави. Він нагадав, що кошти на виплати були знайдені завдяки надходженням від розмитнення так званих євроблях. «Ці 13,6 млрд. дадуть можливість зараз кожному, хто отримує мінімальну пенсію, отримати 2410 грн… На Хмельниччині таких пенсіонерів 98 тис., 81 тис. з них цю допомогу на сьогодні вже отримали. Я це контролюю, і точно це буде здійснено», - наголосив Президент.

Третій крок у боротьбі з бідністю – монетизація субсидій. «Раніше кошти з субсидій йшли на пряму газовим компаніям. Людям від цього абсолютно нічого не було. Ми прийняли позицію, щоб субсидію передати готівкою напряму одержувачу. 70% цих одержувачів є пенсіонерами. В Хмельницькій області це 140 тис. осіб, які зможуть гроші отримати готівкою», - розповів Петро Порошенко. Він нагадав, що був теплим лютий і березень, тому країна спожила на 32% менше газу. Водночас сума субсидій не змінюється. «Це означає, що 32% від субсидії пенсіонер зможе залишити собі», - сказав Президент, додавши, що при контролі і економії людина зможе заощадити і 50%.

Окремо Петро Порошенко відзначив багатодітні родини, які також потребують підтримки. «Радість батьківства у багатодітних родинах не має ставати квитком в бідність», - наголосив Президент. Він подякував Уряду за підтримку його пропозиції і на кожну третю дитину і більше відтепер буде виплачуватися прожитковий мінімум – зараз 1626 грн, з другого півріччя буде 1779 грн. За його словами, багатодітні родини сприяють покращенню демографічної ситуації в Україні.
 



« повернутися до списку новин