Олешинська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Хмельницької громади

Щорічно 29 січня в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут

Саме цього дня, 29 січня 1918 року, за 130 км на північний схід від Києва відбувся бій чотиритисячної більшовицької армії Михайла Муравйова проти загону з київських студентів і бійців вільного козацтва.

За різними даними з української сторони в битві брали участь від 300 до 600 школярів і студентів, а також артилерійська батарея сотника Лощенко, група офіцерів з раніше сформованого штабу частини "Вільного козацтва". У цілому близько 800 чоловік, а з боку більшовиків – від 3 тисяч до 6 тисяч військових.

 

Протиборчі сторони

Більшовики й Українська Народна Республіка. Бойові дії почалися ще в середині грудня 1917-го, а після Четвертого універсалу Центральної Ради (і фактичного проголошення незалежності УНР) 22 січня 1918 року Україна та більшовицька Росія де-факто опинилися у стані війни.

УНР сподівалася на федеративні відносини з Росією — тобто хотіла отримати самостійність у прийнятті рішень. Більшовики ж були проти. Результатом став ультиматум Центральній Раді, виконання якого означало б, по суті, дозвіл на втручання у внутрішні справи.

Не чекаючи відповіді, більшовики вирішили пустити в хід армію.

Наступ ішов двома групами: одна — вздовж залізниці Харків — Полтава — Київ, друга — за напрямком Курськ — Бахмач — Київ.

Бої біля станції «Бахмач» тривали кілька днів. Після цього українській армії довелося відступити до станції «Крути», де відбулася битва студентів та юнкерів проти регулярної більшовицької армії.

 

Наслідки бою

Точна кількість загиблих не відома до сих пір. Сьогодні фахівці говорять, що всього під час битви українські сили втратили близько 100-150 людей, а більшовицька армія – близько 350 бійців.

Незважаючи на поразку в бою під Крутами, українські сили виконали поставлене перед ними завдання – затримали наступ військ Червоної гвардії на Київ.

 

Вшанування пам'яті

У 1918 році, з поверненням уряду УНР до Києва, загиблих студентів урочисто перепоховали на Аскольдовій могилі в Києві. На церемонії Михайло Грушевський назвав вчинок київської молоді героїчним.

Український поет Павло Тичина написав вірш, присвячений вшануванню полеглих — "Пам'яті тридцяти".

З часів незалежності України студентські та демократичні організації вшановували пам'ять героїв, а на державному рівні почали це робити з 2004 року.



« повернутися до списку новин