Олешинська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Хмельницької громади

19 січня православні та греко-католики традиційно відзначають Хрещення Господнє

Вважається, що вода освячена у цей день, має цілющі властивості і справляє благодійний вплив на душевний та фізичний стан людини. Уже, сам акт занурення в крижану воду є свідченням сили волі, хоробрості і прагнення до покращення фізичного та духовного стану.

Готуючись до святкування Хрещення Господня варто пригадати та дотримуватися певних правил:

- не виходьте без потреби на лід, не залишайте без нагляду дітей поблизу річки або іншої водойми.

- ретельно обирайте місце для занурювання. Міцним льодом вважається прозорий лід з синюватим або зеленуватим відтінком при товщині не менше 15 сантиметрів при температурі повітря нижче 0 °С.

- занурюватись у воду можна в спеціально відведених для цього місцях у присутності медичного працівника та не більше, як на 20 секунд. Якщо знаходитись у холодній воді більш тривалий час, виникає переохолодження організму, можуть виникнути судоми, припинення дихання, втрата свідомості.

– перед купанням необхідно розігріти тіло;

– до ополонки необхідно підходити в зручному взутті, щоб запобігти втратам чутливості ніг. Краще використати черевики або вовняні носки для того, щоб дійти до ополонки. Можливе використання спеціальних гумових тапочок, які також захищають ноги від гострих каменів, та не дадуть Вам сковзати на льоду. Ідучи до ополонки, пам’ятаєте, що доріжка може бути слизькою — ідіть повільно й уважно;

– занурювати найкраще по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. Ніколи не поринайте в ополонку вперед головою. Стрибки у воду й занурення у воду з головою не рекомендуються, тому що це збільшує втрату температури й може призвести до шоку від холоду;

– при вході у воду, намагайтеся швидко досягти потрібної Вам глибини, але не плавайте;

– не перебувайте в ополонці більше 1 хвилини щоб уникнути загального переохолодження організму;

– якщо з вами дитина, слідкуйте за нею під час занурення в ополонку;

– при виході не тримайтеся безпосередньо за металеві поручні, використовуйте сухий рушник;

– після купання (занурення) розітріть себе махровим рушником і надягніть сухий одяг;

– для зміцнення імунітету й уникнення можливості переохолодження необхідно випити гарячого чаю, найкраще з ягід, фруктів і овочів з попередньо підготовленого термоса.

Категорично забороняється занурюватись у крижану воду у стані алкогольного сп’яніння!

Після занурення обов’язково треба розтертися сухим рушником і зігрітися гарячим чаєм.

На випадок, якщо все ж таки доведеться надати допомогу потерпілому за відсутності медичного працівника, слід зробити наступне: якомога швидше укрити потерпілого від вітру і холоду; надіти сухий одяг; якщо необхідно, зробити штучне дихання та непрямий масаж серця; по-можливості дати йому гарячу їжу і напій. Ні в якому разі не намагайтеся відігріти таку людину гарячою водою чи вогнем!

Якщо Ви стали свідком нещасного випадку негайно телефонуйте за номером 101!



« повернутися до списку новин