Олешинська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Хмельницької громади

Чи входять у пенсійний стаж декрет, навчання, армія

Чи входять у пенсійний стаж декрет, навчання, армія?

Після реформи терміни виходу українцiв на пенсію залежать від накопиченого страхового стажу. Слiд враховувати, що до нього входять перiоди не лнше власне трудової діяльностi, а й навчання у вузi, декретної відпустки, служба в армії. Якi ж саме з них зараховуються до страхового стажу?

• Тим, хто здобував освiту до 1 счня 2004 року, час навчання у вищих i середнiх технiчних навчальних закладах (на деннiй формi за бюджетним замовленням) до страхового стажу зарахують. А роки навчання пiсля 1 сiчня 2004 року до стажу для пенсії не йдуть, бо студенти перестали платити внески до Пенсiйного фонду.

•Для жінок, які перебували в декреті до 2004 року, цей перiод зарахується до стажу незалежно вiд того, працювали вони чи нi. З 2004 року декретна відпустка зараховується, якщо жнка отримувала соцдопомогу.

Перед 2013 роком до стажу не входили 2 місяці перед пологами i 2 мiсяцi після них. 3 2013 року цей перiод зараховується, оскiльки з декретних стали відраховувати вiдсотки до Пенсiйного фонду. 3 1 сiчня 2018 року цей час буде зараховуватися жінкам до страхового стажу.

Також iде до стажу строкова служба в армії. Вiйськовi частини сплачують внески до Пенсiйного фонду, починаючи з 2007 року. Але складнiсть полягає в тому, що індивідуальнi звiти щодо кожного вiйськовослужбовця стали передавати до Пенсiйного фонду лише 2016 року. Очiкується, що вiйськові частини протягом 5 рокiв передадуть цi звіти, i особам, що проходили вiйськову службу, внесуть цей час у страховий стаж.

Посилання на джерело інформації сайт «Все буде Україна»



« повернутися до списку новин