Олешинська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Хмельницької громади

Святкування Івана Купала в Олешинській громаді

6 липня 2018 року ми святкуємо  одне з найбільш древніх і містичних слов'янських свят – свято Івана Купала. Свої витоки свято Івана Купала, або Іванів день бере ще з часів язичництва. Спочатку цей день був присвячений язичницькому богу Купалі. Але після християнізації Київської Русі назва цього дня доповнилося ім'ям Іоанна Хрестителя (Предтечі), день народження якого збігався з купальським святом.

Свято відзначають не тільки в Україні, але також у Польщі, Білорусії, Росії та країнах Прибалтики. Івана Купала вважається днем молоді та кохання. Згідно з легендою, в цю ніч грали весілля Купала та Марени, що символізувало поєднання двох стихій - води і вогню, чоловічого і жіночого начал.

З давніх-давен день, свято Івана Купала був пов'язаний з різними ритуалами, обрядами, традиціями і повір'ями. У ніч на Івана Купала молодь стрибає через багаття, дівчата плетуть вінки і ворожать на судженого, всі веселяться і шукають загадковий цвіт папороті. З ранку в день Івана Купала було прийнято купатися в річках і озерах, щоб очистити і душу, і тіло.

Звичаї Івана Купала пов'язані не тільки з вогнем і водою, але також і з травами. Квіти і трави, зібрані на свято Івана Купала, сушили і берегли. Такі трави вважалися цілющими, ними обкурювали хворих і нещасних, проганяли всяку нечисть і використовували для інших обрядів.

Головною купальською травою вважалась папороть, таємничий цвіт якої в ніч на Івана Купала йшли шукати найсміливіші юнаки. Вважалося, що опівночі цвіт папороті з'являється тільки на декілька секунд і одразу ж зникає. У того, хто знайде чаклунську рослину, збудуться всі бажання, він буде щасливим, здоровим і багатим.

Протягом свята Івана Купала всі веселилися, водили хороводи і співали, влаштовували застілля. Молодь могла без докорів сумління гуляти всю ніч і не соромитися докорів старшого покоління. Наші пращури раділи цьому дню і вірили, що купальські обряди допоможуть їм захистити свій дім і близьких, зміцнити здоров'я і попросити у долі щастя.

Святкування Івана Купала не оминуло і Олешинську громаду.

З вітальним словом до жителів громади звернувся сільський голова Віталій Осядлий.

Також сільський голова вручив цінний подарунок Дейчук Світлані,  яка назбирала найбільшу кількість чеків в акції «Касовий чек – шлях до подарунку!»

Свято відбулося за підтримки благодійного фонду «Ми поруч». До привітань приєднався помічник народного депутата С.П. Лабазюка – Гуцалюк Л.В..

Святкова програма була насичена веселими піснями, жартами та цікавими конкурсами. Учасники розважальної програми були нагороджені цінними призами та подарунками.

Також під час свята гостей пригощали смачною ухою, домашніми пирогами та смачним святковим тортом.

По закінченню концертної програми на гостей свята чекала запальна дискотека.

Більше фото в альбомі: http://oleshynska.gromada.org.ua/album/2597/



« повернутися до списку новин