Олешинська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Хмельницької громади

Талант і обдарованість!!! Як не пропустити…

Педагоги впевнені, що талановитими народжуються всі діти. Але не всі стають чемпіонами, примами і професіоналами. Наявність здібностей у дитини до творчості ще не обіцяє їй успіх. Важливо вчасно визначити захоплення, розвивати і заохочувати досягненню поставленої мети. І основне завдання лягає на плечі батьків. Фахівці Coral Family знають, як розпізнати талант дитини і правильно його розвинути. Є шанс, що задатки і здібності вашого малюка проявляться вже під час чергового сімейного відпочинку. Як це можливо?

Етапи формування та розвитку здібностей

Формування певних задатків тісно пов'язане із загальним розвитком дитини. Психологи виділяють п'ять вікових періодів::

 • 1-2 роки - у малюків проявляються перші творчі нахили;

 • 3-4 роки - час всебічного розвитку, пік формування здібностей. У цей період проявляються симпатії до певного типу діяльності;

 • 5-6 років - розвиток мислення. Вітається відвідування секцій і гуртків за інтересами, розвиток таланту;

 • 7-8 років - прояв стійкого інтересу дітей до творчості, період відвідування регулярних занять, досягнення перших успіхів;

 • 9-14 років - формування самостійності, здібностей до аналізу і синтезу, відповідального ставлення до занять, визначення подальшого шляху розвитку.

Така класифікація не панацея для батьків. Важливо пам'ятати, що здібності у дітей можуть прокидатися в різному віці. Якщо ваш малюк в чотири роки ще не співає і не малює, не намагайтеся насильно нав'язати діяльність. Його обдарованість може розкритися лише до семи років.

Як виявити талант у дитини? Виявити задатки і здібності - першочергове завдання з розвитку таланту. Це зробити нескладно за допомогою спостереження за малюком. Є група талантів, які виявити легко з поведінки дітей. До них відносяться: музичні здібності, художній талант, артистичність і схильність до спорту. Щоб дізнатися художні нахили, необов'язково, щоб малюк з ранку до вечора малював або розмальовував картинки. На підвищене візуальне сприйняття світу вказують і інші особливості поведінки.

• Художній талант - любить малювати, складати пазли, збирати конструктор, будувати візуальні образи, розмальовувати і вбиратися. Такі діти сприймають світ очима: при описі предметів вживають слова «красивий», «яскравий», «світлий», швидко навчаються розпізнавати кольори.

 • Музичні здібності - дитина з ранніх років звертає увагу на музику, повторює мелодію і ритм, копіює інтонацію і вимову слів, прислухається до оточуючих звуків. Діти з добре розвиненим слухом легко освоюють іноземні мови, а також танці.

• Артистичні здібності - любить бути на публіці, повторює поведінку дорослих, любить вбиратися, зображує пози, копіює тварин.

• Спортивні задатки - активний, багато бігає, грає з м'ячем. Захоплюється переглядом спортивних програм, любить спостерігати за грою інших людей. Цілеспрямований і наполегливий.

 • Математичні здібності - любить головоломки, завдання, подобається грати в шахи і шашки, із захватом рахує, добре запам'ятовує числа. У ранньому віці довго розглядає цифри.

10 практичних порад як розвивати здібності дитини

  1. Розвивайте особистісні інтереси дитини. У дорослих залишається багато власних нездійснених очікувань. Деякі батьки намагаються себе реалізувати в дітях. Зазвичай це закінчується незадоволеністю, причому і батьків, і дітей. Дитина - це особистість зі своїми поглядами, інтересами і здібностями.
  2. Забезпечте необхідним інвентарем. Перед тим як віддати дітей в гурток чи студію, оцініть свої фінансові можливості. Дуже погано, якщо дитина почне займатися живописом, але ви не зможете йому купити необхідні фарби.
  3. Заохочуйте в усіх починаннях. Під час навчання діти стикаються з проблемами і невдачами. Хваліть і заохочуйте бажання рухатися далі, навіть якщо щось не виходить.
  4. Проявляйте інтерес до занять дитини. Мама і тато - це перші глядачі і перші судді. Не шкодуйте часу, щоб порадіти за перші успіхи дітей.
  5. Не йдіть шляхом проб і помилок. Не варто намагатися розвивати кілька талантів і здібностей відразу: в 5 років дитина відвідує художню школу, в 8 років - йде в музичну студію, в 12 - записався на танці. Така різноманітність призведе лише до того, що він ні в одній зі сфер не досягне успіху.
  6. Не ведіться на відмову. Дитина, яка любила малювати і марила стати художником, відмовляється відвідувати ізостудії. Причиною такої поведінки бувають конфлікти в групі, невміння перебувати в соціумі, страх та інше. Спробуйте розібратися в ситуації, ніж відразу заривати талант у землю.
  7. Вибирайте хорошого викладача, тренера. Часто успіх в діяльності залежить від викладача. Наприклад, у малюка можуть бути музичні здібності, але йому настільки сподобається тренер спортивної секції, що він кине музику і гратиме в хокей. Перед підбором гуртка або секції поспілкуйтеся з керівником групи, оцініть його як особистість.
  8. Не порівнюйте дитину з іншими дітьми. Якщо хтось малює краще, не ставте його в приклад. Картини Ван Гога теж не всім подобаються.
  9. Підготуйте дітей до відвідування секції і до самостійності. Поясніть дитині, чому потрібно слухати вчителя або тренера, відвідувати всі заняття, виконувати рекомендації.
  10. Не ставте на талант дитини, як на бізнес, всі свої очікування. Ви 7 років оплачували відвідування музичної школи, купували дорогі інструменти, терпіли нескінченні симфонії вдома, а син або дочка не стали великим музикантом? Нічого страшного, адже це досвід і вміння дитини. Вони неодмінно їй були корисні і цікаві, якщо вона обрала своє хобі сама.

Джерело інформації: https://coralfamily.ua/blog/kak-vyyavit-i-razvit-talant-rebenka Coral Family © coralfamily.ua



« повернутися до списку новин