Олешинська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Хмельницької громади

На первинній ланці медицини важливо впровадити програму E-konsalt

Медична послуга є базовою в кожній громаді. Програма Президента України Петра Порошенка з реформування сільської медицини полягає не тільки у формуванні спроможної мережі і обов’язковій наявності лікарів в амбулаторіях, а й у впровадженні нових підходів, які сьогодні працюють у багатьох країнах світу. Це досвід Канади, Хорватії, Німеччини, інших європейських країн, які, використовуючи телемедицину, можуть надавати вчасну і якісну медичну послугу своїм громадянам. На цьому наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

«Спільно з нашими міжнародними партнерами – Світовим банком і Урядом Канади – ми відпрацювали мережу первинки. На сьогоднішній день мережі первинної допомоги вже погоджено в 17 областях, ще 7 чекають на затвердження. Але головне питання в тому, що на прикладі нових проектів ми хочемо показати, який стандарт повинен бути у медичної послуги в сільській місцевості. Це не просто амбулаторія або обладнання, це в першу чергу фаховий лікар, який знає протоколи лікування, процедури і може допомогти будь-якій людині у критичний момент, використовуючи телемедицину», – наголосив Геннадій Зубко.

Він розповів, що Мінрегіон розробив і затвердив рекомендації і стандарти щодо будівництва амбулаторій для монопрактики на одного лікаря, групової практики для 3-7 лікарів, забезпеченості житлом, транспортом і впровадження нових форм телемедицини.

«В Україні вже впроваджується програма E-health по укладанню договорів. Але для нас дуже важлива складова цієї програми, яка буде працювати як E-konsalt. Це програма, яка дозволить спілкуватися сімейним лікарям з другим рівнем: кардіологом, офтальмологом або іншим лікарем, який може надати фахову консультацію», – зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, впровадження якісної первинної допомоги у сільській місцевості сьогодні є вкрай важливим. Адже стан інфраструктури медичної допомоги на селі жахливий. 82% ФАП і амбулаторій в Україні без водопостачання і 75% без водовідведення і санітарних умов. «Говорити про дообладнання або ремонт існуючої інфраструктури неможливо. Тому сьогодні ми step-by-step рухаємося розробленою маршрутною картою, яка передбачає впровадження якісної первинної допомоги на селі з фаховими лікарями, які в першу чергу будуть наближені до людей», – підкреслив Віце-прем’єр-міністр.
 

Джерело інформації http://www.adm-km.gov.ua/?p=38591

 



« повернутися до списку новин