Олешинська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Хмельницької громади

32 річниця Чорнобильської трагедії

Сьогодні, 26 квітня, 32-га річниця найбільшої техногенної катастрофи за всю історію атомної енергетики – аварії на Чорнобильській АЕС. Страшна трагедія сколихнула світ у 1986 році, але наслідки вибуху відчутні й досі.

Вибух стався на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС та призвів до зростання радіаційного рівня, який у 30-40 разів більший, ніж при ядерному вибуху в Хіросімі в 1945 році. Спровокувавши серйозні наслідки: радіоактивні речовини розповсюдилися за межі країни, охопивши територію Білорусі, Прибалтику, Польщу, Швецію, Фінляндію. Трагедія завдала не тільки екологічних, а й економічних збитків.

Працівники електростанції та пожежники отримали смертельні дози радіації, а всього, за офіційними даними, трагедія забрала життя 600 тис. осіб. Наразі територія навколо ЧАЕС в Київській і Житомирській областях, до якої входять Прип’ять і Чорнобиль, вважається зоною відчуження.
Деякі медики запевняють, що радіація досі може впливати на щитовидну залозу. Вибух реактора у 1986 році суттєво підірвав здоров’я людей, постраждали від цього переважно ліквідатори катастрофи, їх діти, а також мешканці прилеглих територій.

 

Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога не покидає людей. Ще довго ми будемо відчувати на собі наслідки трагедії, ще довго чутимемо її дзвони. Вони лунатимуть за тими, кого вже немає, кого не стане завтра, хто заплатив за чиюсь помилку своїм здоров’ям, життям. Схиляємося в подяці перед ліквідаторами цієї страшної аварії.
 



« повернутися до списку новин